Επειδή τα σπορικά όσο νάναι κοστίζουν και επιβαρύνουν αρκετά το σύνολο του προϋπολογισμού μιας καλλιέργειας, αλλά και επειδή είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα είδη και όχι να αγοράζουμε (εργαστηριακά) υβρίδια, που αρχικά δεν αρρωσταίνουν αλλά στη συνέχεια μόνο με φυτοφάρμακα συντηρούνται και σίγουρα -αργά ή γρήγορα- θα μας οδηγήσουν στην διατροφική εξαθλίωση, πρέπει να κρατούμε σπόρους.
Αντιγράφω από την ιστοσελίδα ftiaxno .gr τον τρόπο συγκομιδής και την διαδικασία επεξεργασίας
για την σωστή διατήρηση των σπόρων της ντομάτας.
για την σωστή διατήρηση των σπόρων της ντομάτας.
Στην φωτογραφία, η ντοματιά (Lycopersicon esculentum) ποικιλίας «thias». Πρόκειται για παλιά ποικιλία, πού καλλιέργησα για δεύτερη χρονιά. Ο καρπός της είναι μεγάλος (150-200 γρ.), με γλυκιά και πλούσια γεύση. Όταν ωριμάσει μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σάλτσα. Δοκιμαστικά έφτιαξα και λιαστές (φέτες).
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Οι διαφορετικές ποικιλίες πρέπει να χωριστούν 100 μέτρα με μια άλλη συγκομιδή που ανθίζει συγχρόνως για να εξασφαλίσουμε απόλυτη αγνότητα.
ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Επιτρέψτε στις ντομάτες να ωριμάσουν εντελώς πριν τη συλλογή τους για την παραγωγή σπόρου. Τα ανώριμα φρούτα (πράσινα), που σώζονται από το πρώτο κρύο, θα ωριμάσουν αργά εάν κρατιούνται σε μια δροσερή, ξηρά θέση. Κόψτε την ντομάτα στη μέση και συμπιέστε έξω από τις κοιλότητες την ουσία που περιέχει τους σπόρους που είναι σαν ζελατίνα. Εάν γίνει προσεκτικά, η ίδια η ντομάτα μπορεί μετά να φαγωθεί. Τοποθετήστε τη ζελατίνα και τους σπόρους σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι και τοποθετήστε σε μια θερμή θέση, 16-24° κελσίου για περίπου 3-4 ημέρες. Ανακατώστε μια φορά την ημέρα. Ένα στρώμα μύκητα σα μούχλα θα αρχίσει να εμφανίζεται στην κορυφή του μίγματος μετά από τις μερικές ημέρες. Αυτός ο μύκητας όχι μόνο τρώει το ζελατινούχο πολτό που περιβάλλει κάθε σπόρο και αποτρέπει τη βλάστηση, παράγει επίσης τα αντιβιοτικά που βοηθούν για να ελέγξουν τις ασθένειες των σπόρων. Μετά από 3-4 ημέρες γεμίστε το δοχείο με τους σπόρους με ζεστό νερό και ανακατέψετε. Αφήστε το περιεχόμενο να ηρεμίσει και χύστε έξω το νερό μαζί με τα κομμάτια του πολτού ντοματών και των ανώριμων σπόρων που επιπλέουν στην κορυφή. Οι βιώσιμοι σπόροι είναι βαρύτεροι και μένουν στο κατώτατο σημείο του βάζου. Αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση για μια δυο εβδομάδες έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε το άρθρο του Νίκου Πεταλά στην ιστοσελίδα του Πελίτι, όπου αναπτύσει με περισσότερες λεπτομέρειες την όλη διαδικασία και δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αποθήκευση των σπόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου